Strona główna

Aktualności
i ogłoszenia

Szczegóły
aktualności

19 06 2017

David Hardouin gościem w Zamku Książ

Niezwykłe spotkanie, bo też niezwykły gość: w Zamku Książ gościliśmy dzisiaj Davida Hardouina, wnuka Louisa Hardouina (kucharza zamkowego w latach 1909-1925).

Nie spodziewaliśmy się spotkania tak pełnego emocji: o tym, jak ważne są relacje rodzinne (Davidowi Hardouinowi towarzyszyły trzy córki) oraz jak ważnym miejscem od dzisiaj będzie Zamek Książ dla rodziny Hardouinów mówił dzisiaj wnuk kucharza i fotografa zamkowego, Louisa Hardouina. Nasz gość obejrzał wystawę zdjęć "Książ od kuchni", na którą składają się fotografie wykonane przez jego dziadka, prezentujące życie na książańskim dworze prawie 100 lat temu. David Hardouin złożył również kondolencje wszystkim przyjaciołom i bliskim Michała Wyszowskiego, dziennikarza Radia Wrocław, który zmarł 26 maja br. Trudno przecenić ogromny wkład dziennikarza w odzyskanie zdjęć, z których powstała wcześniej wspomniana wystawa (więcej informacji o tym [tutaj]). Otwarcie ekspozycji to z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń w historii Zamku Książ, stanowiące ogromne źródłem wiedzy o jego dziejach (więcej o wystawie [tutaj].

Finałem dzisiejszego spotkania było przekazanie przez Davida Hardouina cennej pamiątki po dziadku, związanej z czasami, gdy kucharz pracował w Zamku Książ.

Przekazana zamkowi papierośnica była prezentem, który Louis Hardouin otrzymał w grudniu 1932 r. (Noel - Boże Narodzenie) na pożegnanie z Książem od księżnej (jeszcze wówczas) Clotilde. Papierośnica jest srebrna, grawerowana z herbami Hochbergów i markizów Arciciolar. Inskrypcja w języku francuskim[1] to podziękowanie za 7 lat wiernej służby i doskonałej kuchni. To niezwykle ważny przedmiot, napis oznacza bowiem, że Louis gotował dla Hansa i Clotildy w latach 1925-32, czyli od jej ślubu z Hansem Heinrichem XV.

Pamiątka z pewnością wzbogaci wystawę „Książ od kuchni”.

David Hardouin jest wnukiem kucharza Louisa Hardouina (kucharza zamkowego Hochbergów w latach 1909 -1925) i synem Maurice'a, młodszego z synów Louisa.Do Zamku Książ przyjechał w towarzystwie trzech córek, jedna z nich jest konsulem Kanady w Meksyku.  
David Hardouin jest również kuzynem Jean Wessel, właścicielki kolekcji fotografii wykonanych przez Louisa Hardouina, z których powstała wystawa „Książ od kuchni”, otwarta 14 lutego 2017 r.

Album dotyczący wystawy jest dostępny w trzech wersjach językowych (polska, angielska, niemiecka) w zamkowym sklepie online oraz stacjonarnie. 



[1] Dosłowne tłumaczenie inskrypcji na papierośnicy:

„Na pamiątkę 7 lat, podczas których mogłam docenić Pańskie oddanie oraz wyśmienitą kuchnię”