Strona główna

Bieżące
wydarzenia

Szczegóły
wydarzenia

09 11 2018 godz.19:00

Kolacja degustacyjna według menu Hochbergów

9 listopada poznamy smaki Książa podczas pokazu "live cooking" w dawnych Apartamentach Książęcych. Szef kuchni Restauracji Książęcej przygotuje dla naszych gości menu inspirowane kuchnią L. Hardouina, nadwornego kucharza rodziny Hochbergów.


W listopadzie zapraszamy na aromatyczną i pyszną podróż szlakiem książańskich smaków.

Zanim zaprosimy Państwa do Apartamentów Książęcych i na V. piętro zamku, gdzie niegdyś znajdowała się zamkowa kuchnia, wcześniej obejrzymy wystawę „Książ od kuchni”. Kuratorskie oprowadzanie pozwoli Państwu poznać największe sekrety mieszkańców zamku, a także życie i pasje ważnej postaci w historii zamku – Louisa Hardouina. Po zwiedzaniu udamy się na prawdziwą ucztę, okraszoną opowieściami o książęcej rodzinie Hochbergów.

Wykorzystując regionalne oraz sezonowe produkty szef kuchni Restauracji Książęca przygotował dla Państwa niezwykłe menu. Będzie m.in. jesiotr, dzik, dynia i szampan. Niezwykłe doznania smakowe dopełni degustacja win, pokaz „live cooking”, a także zwiedzanie V. piętra zamku.  

To będzie niezapomniane przeżycie. Spotkanie zaczynamy o godz. 19:00. Czas trwania: 2,5 godziny

Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.

Spotkanie zaczynamy 9 listopada o godz. 19:00. 
Czas trwania: 3 godziny

Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.

Koszt: 170 zł/osoba; 300 zł/2 osoby
Zakup biletów: bilety można zakupić poprzez internetowy system sprzedaży online na stronie www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl oraz w kasach biletowych w godzinach otwarcia zamku. 
Ważne informacje: 
- parking dla gości kolacji (na czas trwania wydarzenia) znajduje się na parkingu hotelowym po okazaniu biletu,

Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów to wyjątkowa wystawa składająca się z ponad 200 fotografii pochodzących z liczącej ponad 1000 zdjęć unikatowej kolekcji. W ramach kolacji degustacyjnej przewidziane jest zwiedzanie kuratorskie wystawy, którą zaaranżowano w dawnych apartamentach księżnej Daisy na drugim piętrze Zamku Książ w Wałbrzychu

Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Wykształcony we Francji, bogate doświadczenie zawodowe zdobył przede wszystkim w Londynie. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla  Hansa Heinricha XV pracował do 1932 roku.

Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane diapozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.

Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.

 


Grzegorz Duda

Kucharz z miłości do gotowania, od 23 lat w świecie kuchni, fasynat historii gotowania zapomnianych technik i dobrego smaku, członek kapituły Smaki Dolnego Śląska szef kuchni Restauracji Książęca w Zamku Książ.