Strona główna

Bieżące
wydarzenia

Szczegóły
wydarzenia

30 11 2018 godz.19:00

Kolacja degustacyjna według menu Hochbergów - kuchnia amerykańska

W ostatni piątek listopada zapraszamy Państwa na kulinarną ucztę inspirowaną Stanami Zjednoczonymi. Podczas kolacji w stylu amerykańskim zaserwujemy naszym Gościom potrawy inspirowane kuchnią rodziny Hochbergów, a także smaki Ameryki.

W ostatni piątek listopada zapraszamy Państwa na kulinarną ucztę inspirowaną Stanami Zjednoczonymi – wymarzonym celem podróży księżnej Daisy, do których nigdy nie dotarła… Podczas kolacji w stylu amerykańskim zaserwujemy naszym Gościom potrawy inspirowane kuchnią rodziny Hochbergów, a także smaki Ameryki, m.in. indyka – potrawę serwowaną tradycyjnie podczas święta dziękczynienia, które w Stanach Zjednoczonych jest obchodzone w czwarty czwartek listopada.

Księżna Daisy tak opisywała swoją fascynację Ameryką w książce „Lepiej przemilczeć” w tłumaczeniu Barbary Borkowy:

„Odkąd pamiętam, zawsze chciałam odwiedzić Stany Zjednoczone i Kanadę… byłam bardzo rozczarowana nie mogąc towarzyszyć mężowi podczas jego oficjalnej misji w Waszyngtonie w listopadzie 1902 r. Później, przez kilka dobrych lat, łudziliśmy się nadzieją, że zostaniemy wysłani do Stanów Zjednoczonych w roli ambasadora i ambasadorowej.”

Naszą kulinarną podróż rozpoczniemy od zwiedzania wystawy „Książ od kuchni”, która stała się inspiracją do stworzenia naszego menu. Następnie zabierzemy Państwa na V. piętro, gdzie niegdyś znajdowała się kuchnia zamkowa. Kolację podamy w dawnych apartamentach książęcych. O przygotowanych potrawach będzie opowiadał Grzegorz Duda – szef kuchni restauracji Książęca,  autor dań, który deser przygotuje podczas pokazu „live cooking”.

Wydarzenie potrwa 2,5 godziny.

Oferta limitowana. Liczba miejsc jest ograniczona.

Koszt: 170 zł/osoba; 300 zł/2 osoby

Bilety do nabycia w kasach biletowych bądź poprzez stronę: https://bilety.ksiaz.walbrzych.pl/

Ważne informacje: 
- parking dla gości kolacji (na czas trwania wydarzenia) znajduje się na parkingu hotelowym po okazaniu biletu,